Skip to main content

Migrän

Vad är migrän?


Migrän är en typ av måttlig till svår huvudvärk som kommer i form av intensiva anfall. Anfallen pågår oftast mellan fyra timmar och upp till tre dygn eller mer. Anfallen återkommer i genomsnitt en gång per månad.


Exempel på vanliga symtom du kan få vid migrän är:


• Pulserande eller dunkande ensidig huvudvärk
• Illamående och kräkningar
• Känslighet för ljud och ljus
• Försämring av huvudvärken vid fysisk aktivitet


Man kan ha migrän med eller utan aura. Omkring 10-30% brukar få aura i samband med migränanfallet. Vanliga aurasymtom inkluderar synrubbningar tex att man ser dubbelt, sicksackmönster eller flimmer. Vissa kan även känna av domningar eller stickningar som börjar i fingrarna och sedan sprider sig upp längs armen. Oftast upplever man aurasymtom innan man får migränhuvudvärk. Aurasymtomen brukar oftast utvecklas gradvis och varar omkring 5–20 minuter eller högst en timme.


Det är vanligt att inte kunna jobba, gå i skola, träna eller leva ett normalt socialt liv under tiden anfallen varar. I vissa fall krävs sängläge.

Migrän är en ärftlig sjukdom

Migrän är den näst vanligaste formen av huvudvärk, och är en neurologisk sjukdom. Cirka 70% av de som lider av migrän har en nära släkting som också är drabbad, jämfört med ca 20% för de som inte har migrän.

Vad som händer i hjärnan vid ett migränanfall är inte helt känt, men man tror att det pågår ett komplicerat samspel mellan hjärnans nervceller, nerver utanför hjärnan och blodkärlssystemet när ett migränanfall pågår.

Personer som har migrän tros ha en medfödd överkänslighet som gör det svårare för hjärnan att filtrera normala sensoriska signaler. Dessa personer har ofta även en ökad känslighet för ljus, ljud och lukter.

Hur vanligt är det att ha migrän?

Runt 15% procent av den vuxna befolkningen i Sverige har migrän, varav omkring 65% utgörs av kvinnor. Den debuterar oftast i tonåren och antalet anfall brukar vara högst under medelåldern. Efter medelåldern brukar besvären successivt minska.

Skillnad mellan migrän och spänningshuvudvärk

Det finns olika typer av huvudvärk. Därför är det viktigt att få en läkares bedömning för att veta om det är just migränhuvudvärk. Här är några exempel på symtom som är typiska för migränhuvudvärk jämfört med spänningshuvudvärk.

Symtom

Migrän

Spänningshuvudvärk

Illamående och kräkningar

X

Synrubbningar

X

Ljus- och ljudkänslighet

X

Molande, tryckande värk

X

Bultande, pulserande smärta

X

Ökad smärta vid normal fysisk aktivitet

X

Oftast ensidig huvudvärk

X

Känns oftast på båda sidor av huvudet och känns som ett åtstramande band över huvudet

X

Vad kan jag göra själv?

Migrän kan utlösas av olika triggers, till exempel:


• Hormonsvängningar
• Mental stress
• Stark trötthet
• Väderomslag
• Vissa födoämnen, t.ex choklad
• Hög läkemedelskonsumtion


Eftersom många av faktorerna som kan utlösa migrän är livsstilsrelaterade, kan du göra en del själv för att minska risken för anfall. Kolla in tipsen nedan.

Så kan du minska risken för migränanfall

• Försök stressa mindre
• Träna avslappning och mindfullness
• Sova ordentligt
• Motionera regelbundet
• Äta på regelbundna tider
• Undvika mat och dryck som kan framkalla symtom, exempelvis rött vin och choklad

Om du trots förebyggande åtgärder ändå får migrän, är det bra att försöka sova och vila i ett mörkt och tyst rum. Ungefär 2 av 3 blir hjälpta av sömn. Du kan också ta receptfria smärtstillande läkemedel för att lindra ett migränanfall. För bästa effekt brukar det hjälpa att ta läkemedlet så tidigt som möjligt under anfallet, helst vid första tecken på migrän.


För att lättare förstå sjukdomen kan du skriva en migrändagbok. På 1177 Vårdguiden finns tips på hur du kommer igång. Det finns även appar utvecklade speciellt för att kartlägga dina symtom. Det hjälper dig att lättare förstå vad som utlöser migränen och hur du minskar risken för ett anfall.

Ipren® 200 mg och 400 mg vid migrän

Ipren® lindrar migrän och kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år (40 kg). En dos på 400 mg kan ha bättre effekt än en dos på 200 mg på smärtan, samt vid samtidiga symtom som ljus- och ljudkänslighet. Mer än 400 mg dos åt gången ger inte bättre smärtstillande effekt. Ta medicinen så tidigt som möjligt när migränhuvudvärken börjar, då blir effekten bättre.
Kontakta läkare om du inte mår bättre eller om du känner dig sämre inom 3 dagar vid migrӓn.

Dosering

Vuxna och ungdomar över 12 år (över 40 kg):

Ipren® 200 mg:

1 tablett vid behov 1–4 gånger per dygn med minst 4–6 timmars mellanrum eller

2 tabletter vid behov 1–3 gånger per dygn med minst 4–6 timmars mellanrum

Max 6 tabletter per dygn

Ipren® 400 mg:

1 tablett vid behov 1–3 gånger per dygn med minst 4–6 timmars mellanrum

Max 3 tabletter per dygn

Den lägsta effektiva dosen ska användas under kortast möjliga tid för att lindra symtomen.


ATT TÄNKA PÅ!

Läkemedelsutlöst huvudvärk: Regelbunden användning av smärtstillande läkemedel under en längre tid kan i sig orsaka huvudvärk. Receptfria läkemedel mot huvudvärk ger bara tillfällig hjälp. Därför ska du undvika att använda dem under en längre tid eller för ofta. Om du tror att du har drabbats av läkemedelsutlöst huvudvärk, så tala med en läkare innan du tar ytterligare smärtstillande läkemedel.

Relaterade produkter