Tips för att förebygga och lindra smärta i vardagen
Över 65 procent av svenskar lider av smärtor i kroppen minst en eller två gånger i månaden. Enligt en undersökning av YouGov från 2023 så upplever nästan var fjärde svensk (24 procent) smärtor som orsakats av användningen av teknik på jobbet eller på fritiden. Och 18 procent anser att smärtan negativt påverkar deras livskvalitet ”ofta” eller ”väldigt ofta”. Men det finns saker man själv kan göra för att lindra tillfällig smärta. Här är några råd för alla som upplever smärtor i kroppen.
Många timmar framför en datorskärm kan leda till ont i nacken, ryggen, axlarna och armarna. Faktiskt så uppger var fjärde person som lider av teknikrelaterad smärta (orsakad av användningen av bärbara datorer, mobiltelefoner med mera) att smärtan orsakats av något man gör på jobbet. Ju större fysisk påfrestning och ju längre tid man jobbar framför datorn, desto större är risken för att man drabbas av smärta eller obehag. Även om vardagen kan vara stressig, får vi inte glömma att ta pauser och göra något för att lindra smärtan innan det går för långt.
Under coronapandemin var det många som jobbade hemifrån. Även om vi nu kan jobba mer som förut så finns det många som fortfarande jobbar hemma flera dagar i veckan. När man jobbar hemifrån så får man inte de naturliga pauser som uppstår när man pratar med en kollega över en kopp kaffe eller när man går från ett möte till ett annat. Du kan göra nästan allting utan att behöva resa dig, vilket inte är bra för kroppen. Därför bör man komma ihåg att ta pauser, att röra på sig och göra lite övningar under dagen, så att man inte sitter ner hela dagen lång.
Hur man motverkar smärta i nacke och axlar
Det är många som har ont i nacke och axlar. Faktiskt så upplever över hälften av alla svenskar nackont eller smärta i axlarna minst en gång i veckan.
Smärtan är oftast inte symtom på något allvarligt och brukar försvinna av sig själv. Orsaken till smärtan kan vara stela muskler efter att ha suttit länge eller efter att ha haft dålig hållning medan man jobbat, men den kan också bero på stress eller problem med ett muskelfäste eller liknande.
Det finns en rad saker du själv kan göra för att förebygga eller lindra smärta i nacke och axlar:
Det är viktigt att du håller dig aktiv. Fysisk aktivitet minskar risken för smärta i rygg och nacke, så se till att du regelbundet rör på dig i vardagen. Till exempel kan du gå ett par hållplatser i stället för att ta bussen hela vägen fram, du kan ta trappan i stället för hissen och så vidare. Du kan välja en ny fysisk aktivitet att göra till en del av vardagen, eller fortsätta träna om du redan gör det.
Ta regelbundna pauser när du jobbar, särskilt om du har ett stillasittande jobb. Rör dig med jämna mellanrum för att hjälpa musklerna att slappna av.
Undvik stress. Det är viktigt att ta hand om sig själv för att minska risken för smärtor i nacke och axlar.
Värme kan lindra smärta i musklerna. Du kan till exempel lägga en varm vetekudde mot området där du har ont.
Här är några tips för dig som jobbar framför datorn:
Var alltid noga med hållningen. Kom ihåg att föra fram bröstet, hålla nere hakan och att låta axlarna slappna av
Sitt med båda fötterna på golvet, se till att ryggen är rak och att rumpan är ordentligt placerad på stolen. Du kan även ge ländryggen stöd med en kudde.
Justera tangentbordet och skärmen så att du alltid kan ha bra hållning när du jobbar. Det är viktigt att skärmen är i linje med tangentbordet och dig själv. Om skärmen till exempel är bredvid tangentbordet riskerar du att sitta med vriden hållning.
Om du jobbar på en bärbar dator så kan det vara svårt att få skärmen i rätt position. Om nödvändigt kan du köpa ett separat tangentbord och använda detta i stället för datorns egna.
Råd för att motverka ryggont
Det är många som lider av ryggont, oftast i ländryggen. Ryggont är den vanligaste smärtan som svenskar upplever och nästan sju av tio drabbas av det minst en gång i kvartalet. Det är även den vanligaste teknikrelaterade smärtan, då hela 34 procent av svenskar uppger att ont i ryggen är den smärta de oftast upplever efter att ha använt teknik på jobbet eller på fritiden. Några anledningar till detta är dålig hållning, ålder, att man lyft något tungt, att man vridit kroppen, stress med mera.
Precis som med smärta i nacke och axlar så kan man förebygga ryggont genom att röra på sig och se till att man tränar ryggmusklerna.
Om du drabbas av ont i ryggen så kommer här några tips:
Rör på dig. Det är viktigt att du fortsätter att röra på dig som vanligt. Lätt träning, promenader eller simning är bra sätt att hålla musklerna starka. Om man vilar mer än vanligt så hänger smärtan kvar längre.
Undvik tunga lyft och att vrida kroppen i sidled. Om du ska lyfta något tungt, se till att du håller föremålet nära kroppen och att du lyfter med benen i stället för med ryggen.
En kudde under ländryggen för att ge extra stöd när man vilar kan också hjälpa till att lindra ryggont. Undvik att sitta i låga stolar och soffor.
Uppsök vård för kraftig och/eller långvarig smärta
Det är viktigt att du uppsöker vård om du lider av kraftig och/eller långvarig smärta. Du kan läsa mer om när du bör uppsöka vård hos 1177 Vårdguiden: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/rygg-och-nacke/
Smärtstillande receptfria läkemedel kan lindra tillfällig smärta
Om du har tillfällig mild till måttlig smärta, såsom ont i axlar, nacke eller ryggen, så kan du prova att ta receptfria smärtstillande läkemedel. Dessa kan hjälpa till att lindra smärtan. Man ska dock bara ta smärtstillande medel en kort tid utan att behöva kontakta en läkare. Hur länge du får ta medicinen står i bipacksedeln. Men det är viktigt att ta reda på vad orsaken till smärtan är och göra övningar för att lindra och förebygga smärtan.
Ipaflex® innehåller naproxen och kan lindra tillfällig mild till måttlig smärta i rygg, axlar och leder. De mjuka kapslarna är dubbelverkande och lindrar smärta i upp till 12 timmar samt motverkar inflammation.
Rekommenderad dos av Ipaflex® för vuxna och barn över 12 år som väger minst 50 kg är 1 kapsel (200 mg) som engångsdos 2-3 gånger om dagen med 8-12 timmars mellanrum. Vid behov kan en första dos på 2 kapslar ges, följt av ännu 1 kapsel efter 12 timmar om symtomen kvarstår. Maximal daglig dos får inte överskrida 3 kapslar (600 mg). Biverkningar kan minimeras genom att ta lägsta effektiva dos under kortast möjliga behandlingsperiod för att kontrollera symtomen. Läs alltid bipacksedeln noga innan du tar Ipaflex®.